6. FunCarving – přilehání

Tak a jdeme se mazlit se sjezdovkou.

Jestli si vzpomínáte, tak jsme se s tím už v rámci jednoho cvičení setkali a to když jsme přilehali na konci oblouku. Teď k tomu navíc zúročíme náklonrotaci z předchozích dílů.

Pozice 1 – Zahájení jízdy. Výchozí postoj je hodně snížený, lyže na šířku ramen, náklek do lyžáků. Ruce jsou v pěst před sebou v pozici hráče na piáno.

Pozice 2,3 – Při nástupu do oblouku nakloňte nejprve celé tělo a jakmile cítíte, že jedou lyže po hraně přidejte pohled a ramena lehce do oblouku. Ruce jsou připravené na kontakt se sněhem.

Pozice 4, 5 – Ve vrcholu oblouku se snažte postoj ještě snížit, hrudník se skoro dotýká stehna vnitřní nohy. Náklon je maximální a ruka směřující vpřed do oblouku se dotýká sněhu. Vnější ruka naznačuje tentýž pohyb.

Pozice 6 – Mezi jednotlivými oblouky využijte odstředivou sílu abyste se dostali zpět do výchozí pozice.

Pozice 7 – V neutrální výchozí pozici se nezvedejte (nepumpujte) nahoru a dolu, snadno se pak dostanete do záklonu a to víme, že carvingu nesvědčí.

Pozice 8,9 – Zahajte další oblouk přenesením váhy ramen a celého těla na druhou stranu a opět pak podpořte pohledem do oblouku a mírnou rotací.

Pozice 10 – Náklon lyží vůči svahu byste měli mít v ideální situaci stejný.

Pozice 12,13 – Do oblouku jděte aktivně rameny a bokem

Jak ne…

Takto to vypadá, když se přikloníte ke svahu jen horní částí těla, zadek je zbytečně vysoko.
Zdvihající se špičky lyží jsou známkou záklonu těla a váhy na patách.

Hledejte svoje maximální hranice

PS: KDO NEPADÁ JEZDÍ POD SVOJE MOŽNOSTI

Rád bych poděkoval vlekařům z Chotouně u Prahy, kteří nám pro focení a natáčení seriálu častokrát otevírali sjezdovku a pouštěli vlek brzy ráno ještě před zahájením veřejného provozu.

Zpět na Články