3. Základní oblouk a přilehnutí

Pro začátek zvolte mírnější a širší sjezdovku. Stále dávejte při rozjíždění pozor a dívejte se kolem sebe, abyste nevjeli někomu do cesty. Snažte se zhodnotit, jak rychle se ke vám přiblíží ti co jedou shora. Bezpečnost především.

Základní oblouk

Pozice 1 – vyjíždějte již v základním postoji, tělo zpevněné jako zkamenělé. Směr buď po spádnici nebo šikmo ve směru budoucího oblouku.

Pozice 3 – jakmile dosáhnete rychlosti jako když běžíte, tak se stále zpevněni celým tělem lehce nakloňte směrem ke středu oblouku a nechte lyže jet vlastní ostrou stopu.

Pozice 4 – v pomyslné polovině = vrcholu oblouku by měl být náklon největší. Pracujte s odstředivou silou. Snažte se o co největší náklon. Hrajte si s rovnováhou a klidně padejte, tím dříve jí najdete.

Pozice 5 – pozor abyste nepředsazovali dopředu horní/vnitřní lyži a tu spodní nenechávali naopak vzadu. Tím by se Vám pánev kroutila ven z oblouku. Snažte se mít špičku spodního lyžáku zhruba v polovině toho horního.

Pozice 6 – za vrcholem oblouku využijte odstředivou sílu a začněte se zase pomalu napřimovat

Pozice 7 – oblouk ukončete plynulým zastavením čelem víceméně nahoru do kopce.

Tipy:

Pokud vám jdou lyže do smyku, tak málo tlačíte do špiček lyží.
Podsuňte si paty dozadu a zatlačte holeněmi do jazyků lyžáků.

Zastavení s přilehnutím

Pozice 1 – vše je stejné jako při základním oblouku, jen postoj je výrazně nizší.

Pozice 2 – v tomto cviku je lepší o něco větší rychlost

Pozice 3 – v náklonu se začněte bokem blížit ke sjezdovce

Pozice 4 – ruka uvnitř oblouku jde šikmo vpřed, vnější se přidává v úrovni holeněmi

Pozice 5 – náklon je pořád větší a větší stále více se přibližujte ke sjezdovce.

Pozice 6 – když už máte bok těsně nad sjezdovkou a rychlost se vám při vyjetí oblouku snížila, tak se ve zbytku oblouku cca 1–2m po boku sklouznout.

Tipy:

Ruce mějte v pěst, a z předloktí vnitřní ruky si vytvořte kluzák. Pozor, když jí nebudete mít vpřed ale do boku, tak si můžete při pádu poranit rameno. Pokud vás to při doklouznití otočí jako káču, tak jste v závěrečné fázi netlačili do špiček lyží. To samé zkoušejte samozřejmě i na druhou stranu. Po celou dobu byste měli jet jako po kolejích bez usmýknutí. Na jednu vám to půjde lépe než na tu druhou, ale to je normální. Zkoušejte různé rychlosti, různé náklony. Vyzkoušejte si, že to jde i na prudkých sjezdovkách.

Rád bych poděkoval vlekařům z Chotouně u Prahy, kteří nám pro focení a natáčení seriálu častokrát otevírali sjezdovku a pouštěli vlek brzy ráno ještě před zahájením veřejného provozu.

Zpět na Články