7. Vnitřní lyže – holubička

Holubička – jízda po vnitřní lyži

Další z typických prvků pro Fun-carving je maximální zatížení vnitřní lyže. K tomu nám pomůže obyčejná holubička. Zkuste si jí nejdříve jen tak v civilu, pak v lyžákách a na konec i s lyžemi na místě.

Pozice 6 – Zahájení jízdy – výchozí postoj je středně snížený, jako již tradičně lyže na šířku ramen, náklek do lyžáků. Ruce jsou v pohotovosti jako pomocné protizávaží.

Pozice 7 – Při nástupu do oblouku nakloňte nejprve celé tělo do středu oblouku.

Pozice 8 – Jakmile pojedou lyže po hraně vykloňte se ještě více dopředu a současně vnější nohou odšlápněte jako při bruslení a dejte ji dozadu jako protizávaží.

Pozice 9,10,11 – Hrajte si s rovnováhou, při tomto cviku se pokuste setrvat na jedné lyži co nejdéle. Zprvu se vám ji povede zvednout možná jen na malou chvíli.

Pozice 12 – Postupem času získáte větší stabilitu a délka oblouku vyjetého jen po vnitřní lyži se bude prodlužovat.

Pozice 13 – Dbejte na to, aby vám šlo tělo vpřed a noha vzad.

Pozice 1,2,3 – Jakmile začnete ztrácet v oblouku rychlost vyrovnejte náklon, vraťte vnější lyži na sníh a připravte se na přehranění, jak to již znáte.

Pozice 4,5 – Přehranění probíhá zase celým tělem tzn. ramena a zadek

Tip:

Pokud se tělem vykloníte do boku ke svahu a lyže jde do druhého bohu, tak se těžiště dostane na střed lyže nebo dozadu a okamžitě půjde lyže do smyku.

V rozbředlém sněhu je to někdy trošku náročnější :)

Naopak na dobrém podkladu vaše úsilí a trénink jistě zúročíte.

Důležité!

Než vyrazíte zase se raději podívejte, jestli někomu nevjíždíte do cesty. Při posledním oblouku před zastavením se také ohlédněte.

Rád bych poděkoval vlekařům z Chotouně u Prahy, kteří nám pro focení a natáčení seriálu častokrát otevírali sjezdovku a pouštěli vlek brzy ráno ještě před zahájením veřejného provozu.

Zpět na Články