1. Jak začít s FunCarvingem?

Podmínkou pro příjemné řezání oblouků je dobře upravená sjezdovka, což při dnešním vybavení lyžařských areálů nebývá problém. Nejbáječnější na Carvingu je to, že je vhodný pro všechny sklony sjezdovek, stačí, když se naučíte korigovat rychlost jízdy.

Robert Nauš, zakladatel Czech FunCarving Clubu „Každý, kdo by rád pronikl do tajů pořádného carvingového ježdění, měl by si zapamatovat jedno heslo: Kdo nepadá, jezdí pod svoje možnosti. Čím více padám, tím rychleji se učím,“ říká zakladatel Czech FunCarving Clubu Robert Nauš. Jeho posláním je nejen sdružovat sportuchtivé na společných akcích nejen na sněhu, ale především šířit, jak správně carvovat.

Správná výbava

Nejvhodnější lyže pro dospělé jsou krátké lyže 120–150 cm s poloměrem do 10 m. Pro výuku nejmenších dětí se používá délka lyží od 70 cm s poloměrem 1,5 m.

Při extrémních náklonech se může stát, že kontakt boku boty se sjezdovkou lyži nadzvedne a tím ztratíte kontrolu nad jízdou, proto se používají speciální podložky, aby se bota dostala výše a tím byl průjezd oblouku v extrémním náklonu. S podložkami se dostanete cca 8 cm nad sníh. S tím souvisí často nutnost prodloužit brzdy vázání, abyste o ně při pádu nepřišly anebo lyže někoho nezranila. Vázání můžete mít fixní nebo posuvné, a tak i když rostete nebo chcete lyže někomu půjčit, není to problém a jednoduše to během chvilky nastavíte.

Přilba, páteřák, hole a rukavice

Nedílnou součástí správného carvera je přilbachránič páteře. Pro lepší viditelnost ve slunečných, a naopak horších podmínkách dobře poslouží buď samostatné brýle nebo integrovaný štít v přilbě. Hole spíš překáží. Místo toho je potřeba mít dobré rukavice, které vydrží intenzivní kontakt se sněhem. Není neobvyklé, že se za jednu sezonu prodřou. Když budou mít rukavice vyztužení, jedině dobře.

Boty

U bot se rozlišuje jejich tvrdost – možnost ohybu komínu boty vpřed. Toto se uvádí Flex indexem 50–130. Čím vyšší číslo, tím tvrdost boty roste. Pro nás je hodnota Flexe vhodná do 100. Také není k zahození, když je spodní přezka na vnitřní straně – to zajistí, že se nebude při extrémním náklonu rozepínat třením o sníh.

Oblečení

FunCarving je velmi aktivní styl lyžování. Jednoznačně doporučuji funkční prádlo a nepromokavé svršky. Membrány už dnes používá kdejaký výrobce zimního oblečení. Pamatujte, že čím křiklavější barvy budete mít, tím spíš budete viditelnější. Minimalizujete tím riziko přehlédnutí a nepříjemných ú­razů.

Vhodná výuková metodika

Ta je tou nejzásadnější věcí pro rychlé a efektivní naučení se carvingu. Jako první, kdo carving popsali samostatně bez nutnosti plužení a smýkání, byli borci z Jihlavské sportovní, kteří k tomu vyvíjejí společně s předními českými výrobci i to správné vybavení. Tato metodika (pojmenovaná Děti bez pluhu) je akreditovaná u ministerstva školství, a tak je to více než plnohodnotný zdroj lyžařského umění.

Korekce rychlosti jízdy

Když se vám zdá, že nabíráte velkou rychlost, tak vyjeďte aktuální oblouk delší. Tím se dostanete do vrstevnice nebo třeba až lehce do kopce, dojde ke zpomalení a pak teprve přehraníte a zahájíte další oblouk. U prudkých sjezdovek je to nutné u každého oblouku. Nezapomínejte se vždy podívat směrem do oblouku, abyste předešli případné srážce s někým, kdo jede ze vámi a nečeká, že takto vyjedete.

Zpět na Články